Spiraal lamp

Alle filters
Geselecteerde filters
150 producten

Wat is een spiraal lamp?

Een spiraal lamp is een soort LED lamp. De lampen hebben een kenmerkende spiraliserende gloeidraad in het midden. Deze draad verzorgt het licht van de lamp. Een spiraal lamp kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Meestal worden de lampen decoratief gebruikt.

De spiraal lamp was vroeger een gloeilamp. Dit waren vroeger populaire lampen om te gebruiken. Vooral in de 20ste eeuw waren ze erg populair. Dit komt omdat de lampen efficiënt waren voor die tijd. Tegenwoordig vinden we dit echter energie zuigend.

Hierdoor is er voor gekozen om de gloeilampen met LED technologie te maken. Ook met de spiraal lamp is dit gedaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lampen zuinig gebruikt kunnen worden. De lampen hebben nog steeds een retro/vintage uitstraling. Echter kunnen ze mooi uitkomen in alle interieurs.

Hoe werkt een spiraal lamp?

Een spiraal lamp werkt door de gloeidraad in het midden op te warmen. Hierdoor begint deze licht te geven. De gloeidraad in het midden wordt ook wel de filament genoemd. Een spiraal lamp heeft het filament in de vorm van een spiraal. Hierdoor geeft de draad een even en warm licht.

Het glas van de lamp wordt niet warm. Dit komt omdat er speciaal isolerend glas gebruikt is. Oude gloeilampen die vroeger gebruikt werden, worden nog wel warm. De lampen zijn namelijk een moderne vorm van een spiraal lamp die vroeger veel gebruikt werd.

Het licht van een spiraal lamp

Een spiraal lamp kan verschillende soorten licht geven. Zo zijn er meerdere vormen van de lampen. Het is mogelijk om van warm licht dat vergelijkbaar is met kaarslicht tot zo goed als wit licht te kiezen. Wit licht wordt vooral gebruikt om bij te lezen of studeren.

De kleur van het licht van een lamp wordt aangeduid met Kelvin. Dit is ook wel de temperatuur die het filament van de lamp wordt. LED lampen zoals spiraallampen kunnen tussen de 1700 en 4000 Kelvin aan. Hierbij is 1700 Kelvin vergelijkbaar met kaarslicht en 4000 Kelvin zo goed als wit.

Tussen deze temperaturen zitten nog een aantal andere temperaturen die veel gebruikt worden. Zo worden temperaturen tussen de 1700 en 2700 Kelvin gebruikt voor warm tot redelijk warm licht. Hoe warmer het licht is, hoe meer sfeer het verzorgt. Voor decoratieve lampen wordt daarom meestal voor warme lampen gekozen.

Toepassingen van de spiraal lamp

De spiraal lamp heeft verschillende toepassingen in interieurs. De lamp wordt meestal gerelateerd aan retro of vintage inrichtingen. Dit komt omdat de lampen hier goed in passen. Het opvallende spiraliserende filament van de lampen gaat goed samen met de simpliciteit van retro of vintage interieurs.

Echter is dit niet de enige manier waarop spiraal lampen van toepassing kunnen zijn. De lampen passen namelijk bij elk interieur. Zo kan een spiraal lamp ook mooi uitkomen in een moderne of industriële inrichting. Een spiraal lamp is namelijk een manier om een lamp meer naar voren te laten komen.

Een spiraal lamp wordt niet snel teveel. Met opvallende lampen is dit meestal wel het geval. Een spiraal lamp is subtiel genoeg om in het interieur op te gaan. Als je naar de lamp kijkt, springt de spiraal lamp er echter ook uit. Op het moment dat je een subtiel interessant tintje aan een lamp wilt geven, is een spiraal lamp een goede optie.